Infraestructures digitals

El motor econòmic de la cooperativa és el desenvolupament, manteniment i extensió d’infraestructures digitals intermodals, en la que s’articulen i fan operar diferents tipus de tecnologies, amb la finalitat d’assolir el màxim de traduccions socials possibles.

Tenim experiència en l’àmbit de l’estudi i recerca de solucions TIC aplicades a l’accessibilitat comunicativa, àmbit des del que hem obtingut coneixements en la producció d’entorns o medi ambients i ecosistemes urbans multisensorials, tecnificats i accessibles. La millor aproximació empírica que hem fet al disseny, desenvolupament i implantació d’aquest tipus de infraestructures digitals, ha sigut amb l’execució del projecte “Barcelona, Ciutat Multisensorial”, un projecte patrocinat per l’Ajuntament de Barcelona, que va consistir en el disseny d’una infraestructura comunicativa que combina la tecnologia de beacons (gènesis de la XOBB) amb tecnologies àptiques d’orientació fetes amb maquestes de mapes creats amb impressió i gravat 3d. Actualment aquest mapa el tenim a la seu d’APSOCECAT i amb ell, fan proves amb els usuaris i usuàries i el seu destí final és el punt de trobada de l’eix comercial de creu coberta.

La Xarxa Oberta Beacons Barcelona XOBB és una infraestructura digital oberta que per motius de seguretat i estratègia de la cooperativa, a dia d’avui, es gestiona de manera centralitzada i es seguirà gestionant així fins a que es puguin generar diferents punt d’inici (en diferents ciutats). El mateix coneixement de la tecnologia i els mateixos objectius d’aquesta infraestructura (que les persones cegues i/o amb discapacitat visual obtinguin una major informació dels elements urbans), ens assenyala que el procés de desenvolupament, instal·lació i manteniments dels beacons s’ha de fer amb molta cura, amb procediments tècnics de proves i amb personal qualificat, ja que és una tecnologia que crea ambients per a que les persones tinguin una major autonomia, el que implica graus de responsabilitat i coneixements bàsics d’enginyeria i telemetria.

No obstant aquesta situació de regulació de la xarxa oberta presentes, les dades UID d’ubicació i contigunts dels beacons, el seu estat de manteniment i l’estat de bateria són dades obertes a disposició de qualsevol persones que els necessiti i sense cost.