Aparadors virtuals per a cecs a Sants i Creu Coberta | Districte de Sants-Montjuïc

Accessibilitat. Una nova app informa de les ofertes i novetats comercials a les persones amb discapacitat visual que passegen pels carrers de Sants i de la Creu Coberta.

El comerç, a l’abast de tothom amb “Barcelona sense barreres”

dilluns, juliol 31, 2017 – 14:49

Més de 150 comerços del carrer de Sants i de la Creu Coberta tenen ja instal·lat el dispositiu que els identifica automàticament davant de qualsevol usuari de “Barcelona Sense Barreres”. Aquesta aplicació de mòbil gratuïta permet que les persones cegues o amb problemes de visió puguin escoltar informació actualitzada i rebre reclams publicitaris d’aquests comerços quan passen pel davant.

La informació i les promocions comercials es carreguen en una plataforma virtual i a la botiga s’instal·len uns beacons. Es tracta d’uns petits dispositius autònoms, de baix cost i poc manteniment, que emeten constantment un senyal Bluetooth per identificar-se. Així, quan l’usuari de l’aplicació passa pel davant de la botiga, rep aquest senyal i obté una notificació que pot obrir amb audiodescripció. Això fa el comerç del barri “visible” per a les persones amb discapacitat visual, donant-los accés a la informació de productes, novetats o recomanacions que els vulguin fer arribar els comerciants del barri. D’entrada, els indica justament on està l’entrada de l’establiment. Pere Antoni Mir, usuari de l’aplicació, destaca la independència que li dona saber, sense haver de demanar-ho a cap altra persona, en quina botiga es troba i quins productes hi ofereixen.

L’aplicació és gratuïta i se la pot descarregar qui vulgui, tingui discapacitat o no. De fet, les persones que hi vegin també podran accedir, a través del seu dispositiu, al web de cada comerç i navegar entre l’oferta de l’establiment. La propietària de la cistelleria Siscart, un dels establiments que ja formen part de l’aplicació, es mostra “molt satisfeta d’estar ara a l’abast d’unes persones que fins ara tenien dificultats per conèixer la botiga”.

Un districte compromès amb l’accessibilitat

El Districte de Sants-Montjuïc, la Xarxa Oberta de Beacons de Barcelona i els eixos comercials de Creu Coberta i Sants Establiments Units han impulsat la creació d’aquest sistema d’aparadors virtuals amb un pressupost de 18.000 euros. El desenvolupament del prototip de l’app, a càrrec de la Xarxa Oberta de Beacons nascuda a la UAB, va comptar amb un primer ajut de l’Institut de Cultura. El Districte ha aprovat una mesura de govern per impulsar-ne la implantació. Es preveu que 250 botigues estiguin presents a l’aplicació a finals de setembre, que per primera vegada aborda l’accesssibilitat comunicativa als comerços de proximitat, en aquest cas, de Sants i Hostafrancs.

Fa anys que el Districte de Sants-Montjuïc, d’acord amb els eixos comercials i la Càtedra d’Accessibilitat de la UPC, impulsa millores de l’accessibilitat de diferents col·lectius a l’entorn. Els projectes Sants Sense Barreres o La Marina Sense Barreres han aconseguit eliminar les barreres arquitectòniques que hi havia a molts comerços dels barris del districte, atorgant-hi unes ajudes a qui vulgui millorar aquestes condicions.

Font: Ajuntament de Barcelona

http://ajuntament.barcelona.cat/sants-montjuic/ca/noticia/aparadors-virtuals-per-a-cecs-a-sants-i-creu

Origen: Aparadors virtuals per a cecs a Sants i Creu Coberta | Districte de Sants-Montjuïc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *