Sensorialidades múltiples

Des de l’antropologia dels sentits, així com de l’arquitectura, s’han vingut fent recerques entorn del paper que té la dimensió social sentits en la configuració de diferents cultures, aquesta configuració segons C. Classen o David Howes, s’emmarca en la jerarquia sensorial que té cada cultura, per la qual cosa canvia o vària en el temps (la importància que té un sentit o un altre ha anat variant al llarg de la història) i a l’espai (la importància que té els sentits o impressions sensorials varia en cada lloc). Des d’un enfocament *multi-sensorial, les olors, el tacte, els sons, gustos i imatges s’entenen com a entitats que interactuen entre si, que són produïdes, interpretades i fins i tot *normadas mitjançant disposicions molt complexes, com és el cas de les olors.

 Personificación del sentimiento: Una mujer se sienta en el suelo, en las orillas de un río . A su izquierda es un ave que la recoge . En el suelo, una tortuga . En el árbol detrás de ella una tela de araña . En el agua hay un bote de remos.

 

Het Geovel (Tactus) de Conelis Cort (1561). Bajo el cuadro la frase dice “Tactus sensorium per Totum corpus expansum ets, ac proinde etiam eius organum”

En el cas de la cultura Occidental, la multi-sensorialidad de la vida a poc a poc ha anat desapareixent, menyspreada i fins i tot ignorada. En si, un dels grans valors de la cultura occidental contemporània ha estat el que es conèixer per ocularcentrisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada