¿Multisensorialidad?

Des de l’antropologia dels sentits, així com de l’arquitectura, s’han vingut fent recerques entorn del paper que té la dimensió social sentits en la configuració de diferents cultures, aquesta configuració segons C. Classen o David Howes, s’emmarca en la jerarquia sensorial que té cada cultura, per la qual cosa canvia o vària en el temps (la importància que té un sentit o un altre ha anat variant al llarg de la història) i a l’espai (la importància que té els sentits o impressions sensorials varia en cada lloc). Des d’un enfocament *multi-sensorial, les olors, el tacte, els sons, gustos i imatges s’entenen com a entitats que interactuen entre si, que són produïdes, interpretades i fins i tot *normadas mitjançant disposicions molt complexes, com és el cas de les olors. Personificación del sentimiento: Una mujer se sienta en el suelo, en las orillas de un río . A su izquierda es un ave que la recoge . En el suelo, una tortuga . En el árbol detrás de ella una tela de araña . En el agua hay un bote de remos.
Het Geovel (Tactus) de Conelis Cort (1561). Bajo el cuadro la frase dice “Tactus sensorium per Totum corpus expansum ets, ac proinde etiam eius organum”


En el cas de la cultura Occidental, la multi-sensorialidad de la vida a poc a poc ha anat desapareixent, menyspreada i fins i tot ignorada. En si, un dels grans valors de la cultura occidental contemporània ha estat el que es conèixer per ocularcentrisme.
Es la facha de la Pedrera, con su pilares y distribuciones modernistas
Casa de Milà (La Pedrera)


És a dir, posem el poder de l’ull i de les sensacions visuals que produeix la seva estructura -com diria Bergson-, com a valors predominants en el disseny, l’arquitectura, l’art, el desenvolupament de la ciència i la tecnologia. Això es pot constatar específicament en l’arquitectura occidental molt marcada per la cerca d’aconseguir impacte arquitectònic per mitjà de la cerca de l’impacte visual que provoca en la ciutadania. No obstant això, aquest excessiu visualisme ara com ara està entrant en qüestió , l’arquitectura i el disseny dels entorns ha de ser adequat perquè les persones puguin gaudir d’olors, sons i textures. 

D’altra banda, és probable que est emergint un gir a l’estudi dels tàctil o de la hàpitca en diferents disciplines, això pot estar relacionat amb el progrés que s’han fet o que ha significat el disseny de les interfícies digitals que operen mitjançant instruccions o ordenis tàctils.

Aquí els deixem alguns vídeos de Juhani Pallasmaa, destacat arquitecte teòric de l’arquitectura dels sentits.
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada